2024. július 20. szombat

Destroyer

A Hungarian KISS Fanpage

Biográfia

A KISS egy amerikai rockegyüttes, amely 1973-ban alakult New Yorkban. Könnyen felismerhetők az arcfestésükről és a fellépőruhájukról, amely védjegyükké vált az évek folyamán. Az együttes fénykorát az 1970-es években élte, elsősorban show-szerű koncertjeiknek köszönhetően. A KISS mostanáig 24 aranylemezt adott ki, világszerte körülbelül 100 millió albumot adtak el.

Az eredeti felállás, Gene Simmons (basszusgitár, ének), Paul Stanley (ritmusgitár, ének), Ace Frehley (szólógitár, ének) és Peter Criss (dob, ének) volt a legsikeresebb és legismertebb. Az arcfestésük és kosztümjeik rajzfilm-figurákhoz tették őket hasonlóvá: A Démon (Gene), a Csillagfiú (Paul), az Űrember (Ace) és a Macskaember (Peter Criss). 1982-re Criss és Frehley is kilépett a zenekarból. Az együttes bevételei csökkenni kezdtek.

1983-ban a KISS elhagyta a sminket, és megállás nélkül élvezte a kereskedelmi újjáéledést. A KISS-nosztalgia hulláma tartotta fenn ezt az 1990-es években, és 1996-ban bejelentették, hogy az eredeti felállás (a sminkekkel együtt) újra összeáll. Criss és Frehley viszont újra elhagyta a bandát, a helyükre Eric Singer és Tommy Thayer került. Az együttes folytatta a szerepléseket, miközben már csak Paul Stanley és Gene Simmons maradt meg eredeti tagként.

Korai évek és harcok (1970-1976)

A KISS gyökerei a Wicked Lester-hez vezethetők vissza, ami egy New York-i rock and roll együttes volt. Gene Simmons (Chaim Witz néven született Izraelben, szülei magyar zsidók, Simmons tökéletesen beszél is magyarul) és Paul Stanley (Stanley Harvey Eisen néven, New York-ban született) vezette az együttest. A Wicked Lester a maga eklektikus stílus-keverékével sosem ért el semmiféle sikert. Egy albumot vettek fel, amit az Epic Records visszautasított. Simmons és Stanley érezték, hogy másféle stílusban kéne játszaniuk, ezért 1972-ben feloszlatták a Wicked Lestert, és új együttes alapításába kezdtek. Dobosként Peter Criss (Peter Criscoula) volt a befutó, a szólógitáros, Ace Frehley (Paul Daniel Frehley) pedig egy hirdetés útján került a bandába. 1973-ban Eddie Kramernél rögzítették az első demójukat. 1974-ben két lemezük, a debütáló KISS és a Hotter Than Hell (Japánban KISS 2 címen) jelent meg. 1975-ben következett az újabb sorlemez, a Dressed To Kill, melyről a Rock And Roll All Night című szám a banda egyik himnuszává vált. A szintén ezévben megjelent Alive! egy élőfelvételeket tartalmazó, sikeres lemez volt. Következő évben jelent meg a Destroyer, ami nagy áttörést jelentett a KISS-nek.

A világsiker (1976-1982)

Szintén 1976-ban jelent meg a Rock And Roll Over, majd 1977-ben az újabb hatalmas sikert jelentő nagylemez a Love Gun. 1978-ban megjelent a Double Plantium című, dupla válogatáslemez, és még ezévben az összes tag saját nevével fémjelzett szólóalbumot készített. 1979-ben jelent meg a Dynasty című album, amely egy kicsit diszkósabb irányba vitte a banda zenéjét. Azonban ebben az évben távozott a zenekarból Peter Criss, és ezzel nagyon sok rajongót elvesztettek. Az eredeti dobos helyére Eric Carr érkezett, aki egy rókaembert alakított a színpadon. 1980-ban jelent meg az Unmasked című album, amelyen még olyan felvételek hallhatóak, amin Peter dobol. Az albumon több nótát Ace énekel. 1981-ben a zenekar kiadta a (Music From) The Elder című lemezét, egy progresszív konceptalbumot. A rajongók és a kritika egyaránt lesújtó véleménnyel volt az anyagról, így ismét új utakat keresett a KISS.

Smink nélkül (1982-1990)

Miután Peter távozott, a KISS Eric Carral kezdett dolgozni. A zenekar addig eladott lemezei mind milliós sikeralbumok. 1982-ben jelent meg az újabb sikeralbum, a Creatures Of The Night, amelyről főleg az I Love It Loud lett hatalmas sláger. Azonban ez volt az utolsó olyan album, amelyen a zenekar sminkeket használ. Az album után Ace Frehley is kilépett, helyére pedig Vinnie Vincent került. A banda ebben a felállásban is maszkokat használt kezdetben, ám az 1983-as Lick It Up című albumon már elhagyták a sminket. Erről az albumról legfőképp a címadó szerzemény lett sikeres. Eztán ismét tagcsere történt. Vinnie Vincent lépett ki, helyére pedig Mark St. John érkezett, ám nem sok időre, mindössze egy album erejéig maradt csak a zenekarban az új gitáros. Ez volt az 1984-es Animalize. Erről a lemezről a leghíresebb szerzemény a Heaven”s On Fire.

Az album megjelenése után John is távozott, majd 1998-ben visszavonult a zenéléstől. Mark St. John 2007-ben agyvérzésben váratlanul elhunyt. A gitáros 51 évet élt.

Az album után sikerült végre egy később évekig tartó felállást összehozni, Bruce Kulick gitárossal. Az 1985-ös Asylum-on már ő gitározik. Ez a felállás készítette el, a Crazy Nights, és a Hot In The Shade című albumokat.

Eric Carr halála után (1990-1996)

1991-ben elhunyt Eric Carr. A zenekar Eric halála után új dobost keresett. Végül Eric Singer foglalta el az elhunyt dobos helyét. 1992-ben jelent meg a Revenge-re keresztelt új album, melyre szokatlanul kemény, szinte metálos szerzemények kerültek. 1993-ban jelent meg az Alive III nevezetű koncertalbum, majd 1996-ban egy válogatásalbum amely 1975 és 1996 közötti felvételeket tartalmazott.

Az eredeti KISS (1996-2002)

1996-ban a csapat bejelentette, hogy az eredeti felállásban, a sminkekkel együtt újjáalakul a KISS. Eric-nek, és Bruce-nak így távoznia kellett. 1997-ben jelent meg a Greatest KISS nevű válogatásalbum. Szintén ebben az évben jött ki a Carnival Of Souls: The Final Sessions című stúdióalbum, ami 1995 és 1996 közötti felvételeket tartalmazott, tehát még nem az eredeti KISS új anyaga. Azonban 1998-ban megjelent a várva várt új nagylemez, az eredeti KISS-től. Ez a Psycho Circus nevet kapta. Peter 2001-ben, Ace pedig 2002-ben lépett ki ismét a zenekarból.

Napjainkban (2002- )

A KISS a 35 éves jubileumi világturnéján 2008-ban.

Miután Ace és Peter kiléptek, az új gitáros Tommy Thayer lett, dobosként pedig Eric Singer tért vissza. Azonban most nem csináltak új sminket. Tommy az űrember-ruhát vette fel, Eric pedig a macskaember öltözéket vette magára. Így turnéztak egy évig, majd 2002 és 2004 között ismét Peter lett a dobos. Azonban 2004-ben újra kilépett, és ismét Eric Singer érkezett a bandába. 2008-ban, fennállásuk 35. évfordulója alkalmából világkörüli turnéra indultak Alive 35 névvel.

2009 őszén jelent meg a KISS eddig utolsó nagylemeze, a Sonic Boom. A zenekar az új lemezt 2010-ben óriási európai turnéval mutatja be, melynek során május 28-án Budapesten is fellépnek majd. A turnésorozat neve: ”Sonic Boom Over Europe:From The Beginning to the Boom” (Hangrobbanás Európa Szerte:A kezdettől a robbanásig). A KISS szerint minden idők legnagyobb rockturnéja lesz, nemcsak a KISS történetében, hanem az egész rocktörténelemben. A banda május 20-án Bécsben lép föl, és az eredeti tervek szerint nem látogattak volna el Magyarországra. Ám végül a KISS úgy döntött, hogy Budapestet is beveszi a többi európai nagyváros mellé.

Forrás: Wikipedia